Kurs na managera restauracji — dla kogo i po co?

piceiplynow

Prowadzenie restauracji wcale nie jest zadaniem tak prostym, jak nam się wydaje. Za odniesionym sukcesem stoją liczne wyrzeczenia, duże wydatki finansowe, nienormowany czas pracy, ciągłe obmyślanie nowych strategii marketingowych i wiele innych strategicznych decyzji.
Oczywiście, właściciele najczęściej samodzielnie zajmują się wszystkimi ważniejszymi sprawami, bo wtedy mają pewność, że wszystko pójdzie zgodnie z planem. To z resztą zupełnie normalne, że w podobnych sytuacjach nie chcemy powierzać interesu w ręce osoby niedoświadczonej, która zdziałać może więcej złego niż dobrego, zwłaszcza wtedy, gdy wzięliśmy już duży kredyt.
Sytuacja jest jednak trudniejsza wtedy, gdy jesteśmy właścicielami restauracji lub hotelu, ale nie mamy żadnego doświadczenia i umiejętności zawodowych związanych z tym sektorem działalności. A jak wiemy — konkurencja nie śpi i tylko czeka na nasze niewielkie potknięcie, które umocni ją na rynku. Tutaj nie ma zatem miejsca na pomyłki, ponieważ te z reguły kosztują zbyt wiele.
I w takiej sytuacji możemy ryzykować i próbować samodzielnie, metodą prób i błędów prowadzić własną firmę lub zdecydować się na zatrudnienie managera restauracji, który zajmie się wszystkimi kluczowymi sprawami, odpowiedzialnymi za sukces restauracji. Jeśli natomiast wolimy robić wszystko samodzielnie, możemy zdobyć niezbędne doświadczenie na kursie managera restauracji, gdzie w krótkim czasie dowiemy się, w jaki sposób prowadzić kawiarnię, aby obroty były wysokie, a zadowolenie klientów jeszcze większe.
Jak wygląda podobny kurs? Otóż, najpierw weźmiemy udział w wykładach, ale tuż po nich przejdziemy do zajęć praktycznych o różnym charakterze. Wykorzystamy w nich wiedzę zdobytą podczas części teoretycznej, ale także swoje własne doświadczenie, realizując je w tworzeniu indywidualnych i grupowych projektów.
Cel jest następujący: naszym zadaniem będzie stworzenie od podstaw restauracji idealnej, zaczynając od dobrego biznesplanu, a kończąc na wyborze odpowiedniego personelu. Tutaj wszystko jest równie ważne, dlatego pod opieką prowadzących nauczymy się w jaki sposób podejmować decyzje, aby później ich nie żałować.
Oczywiście, firma na papierze nie ma większego sensu znaczenia, dlatego po zakończeniu kursu będziemy mogli wcielić słowo w czyn i założyć własną restaurację lub dokonać reorganizacji istniejącego punktu usługowego. Tym razem zmiany wyjdą nam jednak na dobre, co z pewnością szybko zauważymy obserwując rosnącą liczbę klientów i ich zadowolenie.
Nie zmienia to jednak faktu, że na kurs managerski wybierają się nie tylko właściciele restauracji, ale również osoby, które chcą zająć się profesjonalnym prowadzeniem czyjejś firmy, ale chcą zdobyć do tego odpowiednie kwalifikacje.
To oczywiste, że właściciel posiadający dwie, trzy, a nawet cztery restauracje nie jest w stanie zająć się wszystkim samodzielnie, dlatego korzysta z pomocy profesjonalistów, którzy są rozrywani na rynku pracy.
Jeśli zatem chcemy zdobyć dobrze płatny zawód, wcale nie musimy kończyć szkoły zawodowej czy studiów, ponieważ wszystkie zaległości możemy nadrobić w dosyć krótkim czasie, pod warunkiem, że przyłożymy się do nauki. A później ciągłe podnoszenie swoich kwalifikacji na przykład poprzez uczestnictwo w kursie na managera restauracji będzie kolejnym szczeblem w drodze do kariery.
Takie przygotowanie da nam możliwość umiejętnego zarządzania całym lokalem, zespołem pracowniczym czy skutecznego rozmawiania z przedstawicielami handlowymi. Zostaniemy wprowadzeni w tajniki prawa pracy i prawa gospodarczego, a także zapoznamy się najskuteczniejszymi formami reklamy, które spełnią swoją rolę, ale nie obciążą zbytnio budżetu firmy, który wydaje się być rzeczą kluczową. Na kursie managera restauracji poznamy zasady prawidłowego i rozsądnego dysponowania wszystkimi zasobami, jakie zostały powierzone w nasze ręce i bez żadnych obaw będziemy mogli już teraz podejmować wszystkie ważne, ale świadome decyzje.
Jak widać, kurs nie jest wcale nudnym spotkaniem, które kosztuje dużo pieniędzy, ale zupełnie niczego nie wnosi do naszego życia. Tutaj nauczymy się prawidłowo myśleć, decydować i działać, tak aby sukces restauracji był naszą największą zasługą.